Friday, December 4, 2009

Fergie: Masa untuk bangkit

'Saya bangga aksi pemain muda kami'
LONDON: Alex Ferguson dijangka akan memanggil semula angkatan pemain handalan miliknya menjelang kunjungan Manchester United ke Upton Park, hari ini dalam misi merapatkan jurang mata dengan pendahulu Liga Perdana Inggeris (EPL), Chelsea. Ferguson sebelum ini menurunkan barisan muda ketika mencatat kemenangan 2-0 ke atas Tottenham Hotspur di Old Trafford pada saingan Piala Liga Inggeris, Rabu lalu. Percaturan Ferguson berhasil apabila Danny Welbeck, Darron Gibson, Federico Macheda, Gabriel Obertan dan Ritchie de Laet mempamerkan permainan cemerlang untuk memacu United ke separuh akhir.
Pengurus dari Scotland itu memuji pemain mudanya dan menegaskan kritikan terhadap prestasi mereka yang dikatakan tidak mencapai standard sebenar di Old Trafford sebagai tidak berasas. Bagaimanapun Ferguson masih diragui akan menurunkan barisan pemain terbabit untuk saingan EPL yang semakin sengit dengan jurang kritikal lima mata mengejar kedudukan teratas. Pemain pertahanan veteran, Gary Neville percaya persembahan United ketika menentang Spurs adalah bukti kelab itu mempunyai generasi emas sebagai pelapis bagi meneruskan kesinambungan kesebelasan utama yang ada kini.
“Saya tidak fikir mereka sebagai pemain mentah,” kata Neville. “Mereka bermain untuk negara mereka dan saya rasa mereka berhak berada di sana. “Mereka adalah pemain Liga Perdana yang berkualiti dan jelas sekali menunjukkan peningkatan positif.” - AFP

No comments:

Post a Comment